Siis kirkolliskokouksessa. Useimmat valiokunnat ovat tänään työskennelleet koko aamupäivän ja työskentelevät parhaillaankin. Käsikirjavaliokunnalla ei ole työstettäviä asioita, joten me puuhaamme jotain muuta tärkeää tai vähemmän tärkeää. Eilen pidimme järjestäytymiskokouksen, jossa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Porvoon tuore piispa Bjön Vikström. Hänhän aloitti tehtävässään viime sunnuntaina ja joutui heti kirkolliskokoukseen! Valiokuntamme kokoontuu kyllä vielä työsarkaamme kuuluvien asioiden äärelle, vaikkei meillä virallista asialistaa olekaan.
Täysistunnossa käytiin eilen läpi 17 kohdan lista ja ko. asiat lähetettiin valiokuntiin valmisteltaviksi. Kirkon keskusrahaston budjetin kokonaisuudesta keskusteltiin varsin vähän, sen sijaan puheenvuoroja käytettiin kahdesta edustajien tekemästä talousarvioaloitteesta, joissa pyydettiin 100 000 euron määrärahaa Petroskoin luterilaisen kirkon rakentamisen viimeiseen vaiheeseen ja tuomasmessujen radiointiin ensi vuodelle n. 20 000 e. Talousarvion käsittely on siitä mielenkiintoista, että isot, satojentuhansien määrärahat menevät keskusteluitta ja sitten rahamäärältään paljon pienemmät kirvoittavat edustajien kielet. Tuomasmessun radiointiin pyydetään pariakymmentä tuhatta, ja kuvittelen, että joissakin miljoonahankkeissa tuollainen summa hupsahtaa helposti läpi käsien. Täytyy vain toivoa, että ne, jotka rahojen käytöstä sitten käytännössä lopulta päättävät, ovat viisaita ja vastuullisia. Olin hiukan varautunut käyttämään puheenvuoron uskonnonopetuksen tai pikemminkin opettajien tukemisesta, mutta talousarvioesityksessä oli määrärahat kahteen tällaiseen kohteeseen esitetty myönnettäväksi, niin en sitten viitsinyt tuhlata muiden edustajien aikaa jo eteenpäin menossa olevan asian vauhdittamiseen. Katsotaan sitten, onko aihetta palata teemaan, kun talousarvio tulee valiokunnasta takaisin täysistunnon käsittelyyn.
Jonkin verran keskusteltiin myös toisen helluntaipäivän palauttamisesta, josta on kaksi samansisältöistä aloitetta. Asia on sinänsä hyvä ja sai kannatusta, mutta noinkohan tuo enää onnistuu, työmarkkinajärjestöt saattavat pistää hanttiin. Katsotaan!
Teologisesti mielenkiintoinen teema on sopimus metodistikirkon kanssa (sekä suomen- että ruotsinkielisen). Kirkkojenvälisiä neuvotteluja on käyty jo usean vuoden ajan, ja niissä on tehty perusteellista työtä ja pureuduttu siihen, miten kumpikin kirkko ymmärtää ja tulkitsee kristillisen kirkon perusopetuksia, mm. vanhurskauttamista, pyhitystä ja sakramentteja. Eroja aivan ilmiselvästi on, mutta monissa asioissa on myös saavutettu entistä syvällisempää ymmärrystä toisen kirkon opetuksista, ja niinpä nyt esitetään, että solmittaisiin sopimus, joka mm. mahdollistaisi osallistumisen ehtoolliselle puolin ja toisin näissä kirkkokunnissa. Vastustaviakin puheenvuoroja kuultiin, mutta esityksen kannattajat katsovat, että "riittävä yksimielisyys" on saavutettu. Luettuani esityksen pohjana olevan asiakirjan, jossa tosiaankin on syvällistä teologiaa, olen omasta puolestani valmis äänestämään sopimuksen puolesta.
Tänään istuttiin klo 13:sta 17.15:een keskustelemassa ns. virkamiesoikeudellisesta paketista. Tarkemmin sanottuna siis lakivaliokunnan mietinnöstä, joka perustuu kirkkohallituksen esitykseen, jossa ehdotetaan kirkkolakiin muutoksia, joilla saatettaisiin ajan tasalle ja nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi lainsäädäntö, joka koskee kirkon palveluksessa virkasuhteessa olevia työntekijöitä. Tällä hetkellä lainsäädäntö on sekava ja vanhentunut ja hankalasti käytettävä. Vastaava lakiesityshän jo taannoin kaatui kirkolliskokouksessa, ja henkilökohtaisesti toivon, että tämä ei kaatuisi, vaikka salissa tullaankin ilmeisesti äänestämään siitä, hyväksytäänkö ehdotus vai lähetetäänkö se edelleen jatkovalmisteluun vai peräti hylätäänkö. Olen lähdössä iltalenkille, joten kirjoitan asiasta tarkemmin myöhemmin, mutta sanonpahan vain, että keskustelussa ammuttiin aika kovilla panoksilla!
tiistai 3. marraskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti