keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Keskiviikon asioita

On näköjään mahdotonta raportoida kaikesta, mitä kirkolliskokouksessa keskustellaan ja päätetään, mutta tässä jokunen poiminta: Tänään hyväksyttiin kirkolliskokouksen uusi työjärjestys, jolla mm. perustetaan seuraavan nelivuotiskauden alusta kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunta. Valiokunnan luonne tulee luultavasti olemaan hiukan erilainen kuin muiden, sillä yleensä valiokunnat käsittelevät täysistunnon niille osoittamia aloitteita. Tulevaisuusvaliokunnan odotettaneen pohtivan laajempiakin näkyjä.

Tosin omasta käsikirjavaliokunnastani on kerrottava sen verran, että olemme tänään työskennelleet, vaikka meillä ei olekaan käsiteltäviä aloitteita. "Ylimääräinen" aika antaa meille mahdollisuuden seurata, miten viime keväänä hyväksytyn mietintömme toimeenpano etenee, ja muutenkin keskustella tärkeistä asioista. En kuitenkaan kerro keskusteluista tarkemmin, koska valiokuntatyöskentely ei ole julkista. Jossakin vaiheessa jollakin tavalla varmaan työmme tuloksia tulee julkisiksikin. Mietintöhän siis koski seurakuntien jumalanpalveluselämän kehittämistä.

Äänestysnappia painamaan pääsimme äsken, kun Porvoon hiippakunnasta tullut aloite Nuorten kirkkopäivien (Ungdomens kyrkodagar) aloiteoikeudesta hiippakuntavaltuustolle meni äänestykseen. Valiokuntamietinnössä sitä esitettiin raukeamaan, mutta salissa se päätettiin lähettää kirkkohallitukselle työstettäväksi. Mikäli oikein käsitän, valiokunta ei löytänyt järjestelmää, jolla eri hiippakunnat saataisiin tasa-arvoisiksi, koska muissa hiippakunnissa ei ole vastaavaa järjestelmää. Täysistunnossa kuitenkin ilmeisesti ajateltiin, ettei se saa olla este hyvän ja luovan käytännön edistämiselle - varsinkin kun juuri olimme hyväksyneet mietinnön, joka koski nuorten kuulemisen ja osallisuuden vahvistamista.

Nyt ryntään kuulemaan keskustelua arkkipiispan vaalista ja jatkan myöhemmin!
Virpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti