Buongiorno!
Kuten moni tietääkin, osallistuin kesäkuussa Suomen Rooman-instituutissa Villa Lantessa pidetylle uskonnonopettajien kurssille. Kahden viikon matkasta olisi todella paljon kerrottavaa, mutta tiivistän tähän parhaita paloja. Parasta olisi tietysti ollut kirjoittaa suoraan paikan päältä, mutta en vain malttanut!
Pala numero 1: Villa Lante
Villa Lante on Suomen valtion omistama renessanssihuvila, joka sijaitsee upella paikalla Gianicolo-kukkulalla. Siinä toimii instituutti, jonka alana on tieteellinen tutkimus, erityisesti antiikin-tutkimus. Siellä järjestetään myös kursseja, ja joka vuosi on yksi opettajillekin. Instituutin kotisivulla on tietoa sen toiminnasta ja huvilasta, joka on siis rakennettu 1500-luvun alkupuolella. Laitan tähän pari kuvaa rakennuksesta ja sen kattoterassilta aukeavasta huikeasta näköalasta Rooman keskustan yli. http://www.irfrome.org/sf/
Pala 2: Kurssin ohjelma
Saattaa kuulostaa kummalta, mutta oli aivan ihanaa viettää osa kesälomasta opiskelemalla Roomassa. Kaupungista ja sen nähtävyyksistä ja historiasta sai ihan eri tavalla asioita irti, kun asiantuntevat oppaat, siis kurssin opettajat, kertoivat paitsi siitä, mitä näimme, myös siitä, mitä ei enää ole näkyvissä. Opettajakurssien sisältö muokkautuu aina jonkin verran sen mukaan, keitä on käytettävissä ohjaajiksi ja minkä oppiaineen opettajista on kyse. Saimme mielenkiintoista tietoa mm. antiikin uskonnoista ja kristinuskon vaiheista Roomassa aina renessanssiajalle asti. Kaikkea kurssin antia ei tietenkään voi suoraan käyttää opetuksessa, mutta opettajan täytyy tietenkin tietää ja ymmärtää paljon yli sen, mitä oppitunnilla voidaan käsitellä. Mitä enemmän, sen parempi! Kiitos Katariina Mustakalliolle, Simo Örmälle, Riia Bergille ja Teemu Immoselle luennoista ja opastuksista. Kiitos myös muille Lantessa tavatuille tutkijoille, joiden tutkimuksista oli tosi mielenkiintoista kuulla tarinoita!
Yksi ohjelman kohokohdista oli paavin audienssi. Se tarkoittaa vastaanottoa, jolle kymmenettuhannet (luullakseni) ihmiset kokoontuvat Pietarinkirkon aukiolle kuuntelemaan paavin tervehdystä ja jos mahdollista, myös näkemään hänet. Yli miljardi katolilaista voi nyt kadehtia meitä, kun saimme hyvät paikat ylimmältä tasanteelta kirkon läheltä ja riittävän sitkeästi odoteltuamme näimme paavin noin viiden metrin etäisyydeltä. Sitkeyttä kyllä vaadittiinkin, kun aukiolla oli lämmintä varmasti 40 astetta ja aikaa meni viitisen tuntia. Mutta audienssi oli tilaisuus, joka kannatti kokea, jos ei muuten, niin sen takia, että ymmärtää paremmin katolilaista sielunmaisemaa. Paavilla oli miellyttävä ääni ja lempeä olemus eikä hänellä ollut paahtavasta helteestä huolimatta kiirettä minnekään.
Pala 3: Ihmiset
Haku kurssille oli Suomen uskonnonopettajien liiton kautta ja mukaan pääsi kahdeksan henkilöä eri puolilta Suomea. Oli hienoa olla mukana niin loistavassa porukassa! Olimme muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta toisillemme tuntemattomia. Toki joidenkin nimet olivat tuttuja oppikirjojen kansista tai Internetin palstoilta, ja hämmästyin aika lailla, kun moni tunsi meikäläisenkin nimen - nettisivuni on tunnetumpi kuin luulinkaan. Enkä ole edes tehnyt sitä siinä mielessä, että hankkisin julkisuutta, vaan omaksi hyödykseni, mutta toki julkiseksi.
Vastineeksi piti luvata tuottaa oppimateriaalia kurssin pohjalta liiton oppimateriaalipankkiin. Sinne on pääsy opettajilla, jotka antavat yhden tuottamansa materiaalin jakoon pankin kautta, vaikka eivät olisi liiton jäseniäkään. Osa kurssilaisista julkaissee materiaalinsa muuallakin. Lisäksi Synsygus-lehden syksyn ensimmäisessä numerossa tulee olemaan juttu kurssista. http://www.suol.fi
Kiitos Annika, Jarno, Katri, Liisa, Maarit, Mikko ja Saara,oli paljon myös teidän ansiotanne, että kurssi oli niin antoisa ja hauska. Talsiminen hiki päässä alas ja ylös Gianicolo-kukkulaa, parhaiden uskonnollisten tavaroiden kauppojen metsästys, yhteiset iltahetket ja moni muu asia jäivät ikimuistoisina mieleen teidän ansiostanne.
Pala 4: Rooma
Roomasta on varmasti jo kaikki sanottu, mitä voidaan sanoa, joten totean vain, että se on äärettömän mielenkiintoinen ja kaunis kaupunki. Kirkkoja ja museoita, ravintoloita ja kahviloita on riitävästi. Kadunkulmien vesiposteista tulee ilmaista hyvää juomavettä. Se on myös hyvä ostoskaupunki, mutta täytyy joko olla aikaa tai täytyy vähän tietää, minne kannattaa mennä, koska suuria tavarataloja ei juurikaan ole, vaan löydöt tehdään pikkukaupoista.
Tätä matkaa ja kurssia tullaan muistelemaan vielä pitkään, erityisesti silloin, kun kollegojen hienot oppimateriaalit pääsevät käyttöön opetuksessa. Oma pyhimysten kunnioittamista valaiseva materiaalini ei suoraan kerro Roomasta, mutta siinä käytetyistä kuvista suurin osa on kertynyt matkalta, ja olen kokenut, että tällaiselle materiaalille on tarvetta. Latasin sen Slideshareen, josta se on kenen tahansa katsottavissa. http://www.slideshare.net/virpiloi/pyhimysten-kunnioittaminen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti