sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Googlen dokumentit ja taidetta

Terve, Lukijat.

Kirjoitin opiskelijoille ohjeen Google docs -palvelun käytöstä. Koska tämä tapahtui suljetussa ympäristössä, julkaisen ohjeen myös tässä, koska siitä saattaa olla muillekin iloa.

Ensinnäkin: Mitä hyötyä on Googlen "Documents" eli asiakirjat -palvelun käytöstä? Samaa asiakirjaa, esitystä tms. voi kirjoittaa kaksi ihmistä tai useampikin yhdessä. Kirjoittamisen voi tehdä (lähes) yhtä aikaa tai eri aikoina. Asiakirja säilyy myös tallessa niin kauan kuin haluatte sitä pitää ja sitä voi muokata pitkänkin ajan kuluttua. Tätä voi siis käyttää erilaisten tuotosten yhteiseen valmistelemiseen. Sitä voi tietysti käyttää myös yksin: eipä tarvitse koulutehtäviä tai muita juttuja talletella sähköpostiin tai tikulle, ja ne saa melko varmasti ulos siellä, missä netti ylipäänsä toimii.

Toiseksi: Miten Google docs toimii? Katso tästä linkistä hauska opetusvideo "in plain English"; tämän verran englantia jokainen ymmärtää! http://www.commoncraft.com/video-googledocs

Selitän kuitenkin koko jutun tässä: Voit mennä dokumentteihin kahta kautta: Kirjoita selaimen osoitekenttään docs.google.com tai mene ensin www.google.fi-sivulle ja klikkaa yläreunasta sanaa "lisää", jolloin näkyy lista muutamista palveluista, joukossa dokumentit. Klikkaa sitä. Jos Sinulla on jo Google-tili, kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Tili Sinulla on, jos Sinulla on gmail-sähköpostiosoite tai olet käyttänyt jotain muuta Googlen palvelua. Salasana tiliin on sama kuin g-sähköpostisi salasana. Jos Sinulla ei ole tiliä, klikkaa kohtaa "Aloitus" ja luo tili ohjeiden mukaan. Jos haluat jatkossa käyttää gmail-sähköpostia, Sinulla on nyt tunnukset ja salasana valmiina. Sama ilmainen tili oikeuttaa myös käyttämään muita Googlen palveluja, vaikkapa Bloggeria.

Nyt Sinulla on auki Dokumentit-etusivu. Jos siellä on jo dokumentteja listalla näkyvissä, ne ovat luultavasti tulleet, kun olet käyttänyt gmailia, tai sitten joku on jo ehtinyt jakaa asiakirjansa kanssasi. Uuden asiakirjan, esityksen tai muun vastaavan saat alkuun, kun klikkaat ylärivistä kohtaa "Uusi" ja valitset haluamasi vaihtoehdon. Nyt aukeaa työskentelytila, ja näet ylhäältä, että asiakirjan nimi on "Nimetön". Tallennusvaiheessa palvelu poimii tekstisi ensimmäisen rivin otsikoksi, joten aloita kirjoittamalla otsikko. Toki voit myöhemmin muokata otsikkoa yhtä lailla kuin tekstiä muutenkin. Huomaathan, että valikossa on monia toimintoja, joiden avulla dokumenttia voi käsitellä. Kirjoita jotain. Palvelu tallentaa tuottamasi tekstin muutaman minuutin välein automaattisesti, mutta voit itsekin tallentaa sen aina välillä. Kun olet lopettanut, klikkaa "Tallenna ja sulje". Hetken kuluttua tuotoksesi otsikko ilmaantuu aloitussivun luetteloon. Jos ei heti ilmaannu, voit klikata vasennalta valikosta kohtaa "Kaikki otsikot" tai "Avaamani" tai "Omistamani". Tuotos aukeaa jälleen, kun klikkaat sen nimeä. Nyt voit taas muokata sitä. Kannattaa ihan huvin vuoksi kokeilla kirjoittamista ja palvelun eri ominaisuuksia. Harjoitusjututhan saa sitten poistettua. Asiakirjoja voi merkitä tähdillä ja järjestellä kansioihin, mutta se on ajankohtaista vasta, kun tuotoksia on useampia.

Miten sitten kaveri(t) saadaan mukaan? Joko niin, että klikkaat merkin tuotoksen nimen edessä olevaan ruutuun ja klikkaat kohtaa "Jaa muille", tai niin, että dokumenttisi on auki ja klikkaat kohtaa "Jaa". Nyt voit valita, saavatko henkilöt, joita aiot kutsua, vain lukea dokumenttiasi vai myöskin muokata. Kirjoita ruutuun henkilön tai henkilöiden sähköpostiosoitteet. Lisäksi voit vielä määritellä, saavatko he jakaa dokumentin eteenpäin. Palvelu lähettää viestin ko. henkilön tai henkilöiden sähköpostiin ja kutsuu heidät käyttäjiksi. Jos heillä ei ole Google-tiliä, sellainen täytyy tehdä. Kun heillä on tili, he pääsevät dokumenttiin käsiksi menemällä omilla tunnuksillaan Google docsiin. Jos Sinä et jaa dokumenttiasi muille, sitä ei kukaan pääse katsomaan, ellei jotenkin saa käsiisi Sinun tunnuksiasi.

Jos kirjoitatte samaa dokumenttia yhtä aikaa, suosittelen seuraavaa menettelyä: Kirjoittakaa sillä tavalla vuorotellen, että toinen (hlö a) aloittaa ja painaa "Tallenna", kun on lopettanut lauseen tai kappaleen. Nyt henkilö b näkee, mitä a on kirjoittanut ja voi jatkaa. A näkee b:n tekstin, kun kone omia aikojaan tallentaa tai b painaa tallennusta. Jos molemmat kirjoittavat yhtä aikaa, automaattitallenus voi tehdä yllätyksiä ja tekstit sekoittuvat! Kätevä tapa erottaa, kuka mitäkin on kirjoittanut tai kirjoittaa, on käyttää eri värejä. Toinen voi käyttää vaikka sinistä fonttia tai taustaa, toinen punaista. Jos kirjoitatte eri aikaan, sekoittumisen vaaraa ei ole, mutta silloinkin eri värit voivat olla hyvä ratkaisu.

Tämä on siis tosi helppoa! Varsinaisen tuotoksen lisäksi voitte tietysti kirjoitella kommentteja tai muita viestejä toisillenne ja erottaa ne varsinaisesta tekstistä värin tai fontin avulla. Ne on sitten helppo poistaa, kun niitä ei tarvita. Kun olette sitä mieltä, että teksti on valmis, niin ei muuta kuin kopioitte sen ja siirrätte sinne, missä sitä mahdollisesti tarvitsette. Tai ette kopioi, vaan säilytätte dokumenteissa. Muistakaa kirjautua ulos palvelusta, kun haluatte poistua.

Toinen asia, taide, tarkoittaa tällä kertaa Marita Liulian näyttelyä Choosing my Religion, joka on parhaillaan Kiasmassa ja jatkaa sieltä aikanaan muihin kaupunkeihin. Yritän päästä sen näkemään, kun käyn pääkaupungissa, mutta sitä odotellessa kävin Kiasman sivuilla ja siellähän Liulian kauniit kuvat ovat nähtävissä ja latautuvat sitä paitsi nopeasti, ei tarvitse yhtään hermoilla. Näyttelyyn liittyy verkkosivu, jolla on tietoa eri uskonnoista. Suosittelen!

http://www.maritaliulia.com/fi/productions/cmr/index.php
http://www.maritaliulia.com/cmr/indexc.php?mode=1&lang_id=2#

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti