keskiviikko 26. syyskuuta 2007

Kuvat katsomusaineiden opetuksessa

Kuvien tulvassa me siis elämme. Ne muokkaavat ihmiskäsitystämme ja maailmankuvaamme, joten ehkä olisi hyvä miettiä ja keskustella siitä, miten tuo tulva vaikuttaa meihin ja varsinkin miten se vaikuttaa lapsiimme ja nuoriimme. Kuva sisältää aina myös arvolatauksia! (Tarkoitan muuten kuvalla tässä myös liikkuvaa kuvaa.)

Kuvien opetuskäyttöä on saattanut tähän asti rajoittaa tekniikka tai sen puute. Me keski-ikäiset muistamme omilta kouluajoiltamme episkoopit, joita joku yksittäinen opettaja saattoi joskus raahata luokkaan ja pari kuvaa jostakin isosta taidekirjasta näytää. Nykyisin kuitenkin Internet tarjoaa valtavan kuvapankin kenen tahansa käytettäväksi - hyvässä ja pahassa. Toisaalta lienee yhä olemassa jokin tietty kulttuuriimme kuuluvien kuvien perusjoukko, joiden päälle rakentuu taas uusien kuvien maailma, ja alkuperäisten kuvien tunteminen on tarpeen, jotta uusia ymmärrettäisiin. Ajatellaanpa vaikka mainoskuvia, jotka on muunnettu jostakin tunnetun taiteilijan työstä. Koska en ole ihan varma tekijänoikeuksista, en hae kuvia tähän, mutta jos googlettaa kuvahaun vaikka "me naiset" -hakusanalla, saa näkyviin kyseisen naistenlehden takavuosien kampanjakuvia, joissa oli tehty juuri näin.

Opettajalle tämä merkitsee kahtalaista haastetta: Tuoda menneiden aikojen kuvia opiskelijoiden tietoisuuteen ja toisaalta opettaa seulomaan ja lukemaan kuvan hyökyaaltoa ja ohjata kenties myös itse tuottamaan kuvia. Tämä ei ole vain kuvataideopetuksen tehtävä, vaan osa sitä kulttuuriperinnön siirtämistä, joka on mainittu vaikkapa lukion opetussuunnitelman aihekokonaisuuksissa.

Kuva on siis osa opetuksen sisältöä, mutta myös opetuksen väline. Katsomusaineissa - ja varmasti muissakin aineissa - kuva välittää elämyksiä ja herättää tunteita. Se synnyttää mielikuvia ja voi toimia keskustelun avaajana, aiheeseen virittäjänä, motivoijana. Se voi kertoa tarinan tai antaa aiheen tarinalle. Kuva voi olla silta historiasta nykyaikaan ja sen avulla voi opettaa tiettyä asiasisältöä - vain muutamia mahdollisuuksia mainitakseni.

eTiimit-koulutuksessa olemme kollega Katin kanssa tehneet aika paljon juuri kuviin liittyvää työtä ja pyrimme jatkossa ottamaan kuvat tehokkaampaan opetuskäyttöön. Osa töistämme on jo nyt Internetissä nähtävissä, mutta niitä tulee vielä lisää. eTiimit-koulutuksen blogisivuja www.etiimit.fi kannattaa käydä katsomassa, mutta ilmoitan myös tämän blogin kautta, kun asiassa tapahtuu jotakin uutta.

Bloggailemisiin, Virpi

J.K. Internet pullistelee kirjakeskusteluja ja erilaisia kirjalistoja, mutta kiusaanpahan teitä silti omilla kommenteillani, lukekaa tai olkaa lukematta. ;) Tänään en kuitenkaan ehdi enempää kuin vain mainita meneillään olevan kirjan nimen: Amy Tan, Rouva Chenin henki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti