Brittiläistä sisustuslehteä lueskellessani törmäsin termiin, jota en ole vielä nähnyt suomennettuna: upcycling. Se tarkoittaa kierrätystä, jossa tuotteen arvoa tai käytettävyysastetta ei alenneta, vaan parannetaan, eli tehdään jätteestä jotakin entistä hienompaa. (Cathy Strongman: Wheels of Progress. House & Garden, March 2011, p. 50. Lehden nettisivulla http://www.houseandgarden.co.http://www.blogger.com/img/blank.gifuk/ on lähinnä uusimman numeron sisältötiedot.)
Teollisessa kierrätyksessä käytetään usein paljon energiaa jätteiden muokkaamiseksi uusiksi tuotteiksi, ja jätettä saatetaan kuljetella jalostettavaksi tuhansia kilometrejä ympäri maailmaa. "Kohotuksen" tarkoituksena on tehdä hyödyttömästä hyödyllistä - tai taidetta. Lehden tekstissä siteerataan Jan Hendzeliä, joka sanoo ääneen yksinkertaisen totuuden: "We simply can't keep consuming at our current rate." Kyseisessä artikkelissa mainitaan myös useita Briteissä toimivia yrityksiä, jotka tekevät jätemateriaaleista uusia tuotteita. Kiiltävälle paperille painettu lehti, joka esittelee toinen toistaan komeampia koteja ei tietysti peruslähtökohdaltaan ole kovin vihreä, mutta sitä lukiessa näkee, että kierrätys, vihreys, ekologisuus on suuri ilmiö maailmalla. Rauhoitan omaatuntoani sillä, että lainaan lehteä kirjastosta ;)
Onhan meillä Suomessakin monia yrityksiä, jotka tekevät vanhasta uutta, mutta ei meillä vielä olla sillä asteella, että (lähes) jokainen yritys esimerkiksi nettisivuillaan esittelisi toimintansa ympäristöystävälliset periaatteet ja tuotteittensa kierrätettävyyden tai kierrätysraaka-aineiden käytön. Olisi jo aika! Ympäristöystävällisyys on selvä kilpailuvaltti. En rupea tämän enempää esiintymään aiheen asiantuntijana, kun en sitä ole, mutta mainostan yritystä, joka toimii meidän kulmilla: Ilomieli http://www.ilomieli.com/ tekee vaatteita kierrätetyistä kankaista. Heli Järvisen (viime kauden kansanedustaja, Vihreät) upea puku linnanjuhlissa oli Ilomielen oopperajuhlien mainoslakanoista tekemä! "Kohotuksesta" löytää paljon tietoa, kun laittaa hakukoneeseen esim. sanat ekodesign, kierrätysdesign, kierrätystuotteet tai ecological design.
Kohotuksen sukulainen kotiverstaissa on tuunaus. Sen suosion näkee, kun laittaa hakukoneeseen ko. sanan ja saa tulokseksi 204 000 osumaa! Aika paljon näyttää olevan blogeja tarjolla. Tuunaushan on tietysti vain uusi nimi sille, mitä ennen vanhaan tehtiin olosuhteiden pakosta: käytettiin kaikki käyttökelpoinen materiaali uudestaan. Tuunausohjeita on paljon lehdissäkin, mutta täytyy kyllä sanoa, että joskus ohjeet ja kotituunareiden tekeleet ovat yksinkertaisesti käyttökelvottomia. Mitä järkeä on esimerkiksi askarrella lisää turhia koriste-esineitä tähän törkyä täynnä olevaan maailmaan? Jos joku osaa tehdä oikeaa kierrätystaidetta tai todella kauniita ja hyödyllisiä uusioesineitä, niin sehän on tietysti hyvä asia, mutta emme me kaikki osaa. Siis pientä itsekritiikkiä, kiitos!
Kierrätysvinkki
Tämänkertainen vinkki liittyy muovikasseihin, jotka ovat mielestäni uusiutumattoman luonnonvaran järjetöntä hukkakäyttöä. Kuinka siis välttää tällaista tuhlausta? Paras tapa on tietysti kuljettaa omaa kangaskassia tai muuta ostoskoria mukanaan. Kun kasseja kaikesta huolimatta pyrkii kertymään, niille pitää miettiä käyttöä. Roskapusseiksi? Kyllä, mutta silti jää ylijäämää. Marketin keräyspisteeseen? Kyllä. Askartelumateriaaleiksi? Kyllä - taitava tuunaaja virkkaa kasseista kylppärin maton tai silittää useamman kassin leivinpaperin välissä paksummaksi muoviksi ja ompelee laukun. (Muistatteko ajan, jolloin maitopusseista tehtiin mattoja?) Entä vielä? Seuraava vihje annetaan sillä ehdolla, että toteutatte sen jossain muualla kuin minun lähikaupungissani. Siis: kokoan siistit kassit nipuiksi ja vien paikallisille kirppareille, ei siis myytäväksi vaan kassalla käytettäviksi. Ne on otettu aina erittäin mielellään vastaan, mutta toisin voi käydä, jos jokainen asiakas tyhjentää kassivarastonsa samoille kirppareille!
Kivaa kesää kaikille!
Virpi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti