lauantai 6. kesäkuuta 2009

Kylmänä päivänä

ehtii kirjoittaa vaikka pari ruokaohjetta. Facebookissa on jaettu raparperipiirakan ohjeita, mutta joku kaipaili myös mehureseptiä. Lupasin laittaa sen tänne, niin että se on tallessa kauemmin kuin Facebookin postaukset, mutta nyt ylitänkin lupaukseni ja laitan useamman ohjeen, kun noita näyttää olevan kokoelmissani. Ensimmäinen ohje on saatu otsikossa mainitulta henkilöltä, ja mehu on ihanan väristä ja makuista. Jos joku suunnittelee boolikutsuja kesäksi, niin tässäpä mainio ainesosa:

Sannan äidin rarperimehu

Laita astiaan vajaa kilo pieniä raparperinpaloja ja kaada päälle litra vettä sekä 2 tl sitruunahappoa vesitilkkaan liuotettuna. Peitä ja anna mehustua kylmässä pari vuorokautta. Siivilöi, sokeroi ja pullota. Sokeria voi käyttää vaikkapa 4 dl per mehulitra. Kummentamaton mehu ei säily kovin kauan, joten jos et aio juoda sitä kohtsillään, pakasta se. Laimenna tarjolle tuodessasi tarpeen mukaan.

Arkistostani löytyi myös jostakin käsin kopsattu höyrymehuohje ja siitä viritelty booli. Tämä ohje on niille, joilla on isommat raparperipuskat kuin minulla.

Raparperihöyrymehu

Huuhtele ja paloittele 5 kg raparperia. Kaada ne kerroksittain sokerin (1½ kg sokeria ja 2 dl fariinisokeria tai siirappia) kanssa mehustimeen siten, että ylin ja alin kerros ovat raparperia. Keitä noin 20 min, kunnes mehua alkaa muodostua, mutta kaada ensimmäinen mehuerä takaisin kattilaan, jotta sokeri liukenee tasaisesti. Keittele tunnin ajan ja valuta mehu vähitellen kattilaan, kiehauta ja pullota.

Henk. koht. en tosin ymmärrä tuota kiehauttamista, sillä mehuhan tulee maijasta jo muutenkin kiehuvana. Laskisin siis mehun suoraan kuumiin pulloihin. Kätevin pullojen desinfiointitapa on kuumentaa pestyt pullot sähköuunissa himpun yli sadassa asteessa. Saattaapi myös olla, että tekisin mehun tässä vaiheessa ilman sokeria ja lisäisin makeutuksen vasta tarjoiluvaiheessa. Steriileissä pulloissa, jotka on suljettu keittämällä steriloiduilla korkeilla, mehu säilynee sokerittakin.

Booli

5 dl raparperihöyrymehua
5 dl vettä
1 l ananas- tai omena- tai mansikkamehua
1 l sitruunakivennäisvettä
mansikoita, jäitä

Seuraavan ohjeen mukaista mehua tarjosin viime kesänä perhejuhlissa hyvällä menestyksellä.

Raparperijuoma ja variaatio

2 kg raparperia paloiteltuna
12 dl vettä
1 kanelitanko
5-6 dl sokeria
Tarjoiluun: sitruunalla maustettua kivennäisvettä

Keitä raparpereja kanelivedessä hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi, lisää sokeri ja keitä vielä 10 minuuttia. Laimenna tarjoiluvaiheessa vedellä tai sitruunakivennäisvedellä.

Samalla menetelmällä voit tehdä mansikkamehua: jätä kaneli pois ja laita raparperin joukkoon yhden sitruunan mehu ja litra perattuja mansikoita.

Simantyyppisiä ohjeitakin näyttää olevan, mutta niihin palaan myöhemmin, sillä nyt täytyy lähteä ilahduttamaan perheen kesätyöläistä lämpimäisillä. Ehkä poimin samalla raparperja ja innostun mehuntekoon!

Keittiöhengettärenne
Virpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti