torstai 2. lokakuuta 2008

Valinnan vaikeus

Tarkoitan aiheiden paljoutta. Tyhjän paperin (lue: ruudun) syndrooma ei siis ainakaan vaivaa. Ajatuksia on päässä niin Kauhajokelasta kuin Mikkelin hiippakunnan piispanvaalistakin, mutta lupaus uskonnon yo-tehtävien kommentoinnista on lunastamatta, joten lähden siitä liikkeelle. Tämä ei tule tänään valmiiksi missään tapauksessa, koska eksyin tässä välillä päivittämään työhöni liittyviä nettisivuja...

Ensimmäisessä tehtävässä pyydettiin kertomaan siialaisten ja sunnalaisten eroista. Nämähän ovat islamin kaksi pääsuuntausta. Hyvään vastaukseen tulisi hallita liikkeiden keskeiset erot, niiden syntyhistoria ja nykytilanne. Palaan asiaan.

Toisessa tehtävässä pyydettiin selvittämään, mitä tiedetään Jeesuksesta historian henkilönä ja minkälaisia ongelmia hänen elämänsä ja opetustensa historialliseen hahmottamiseen liittyy. Tämän tehtävän sudenkuoppa on ruveta selittämään Jeesuksen elämää suoraan evankeliumien mukaan. Kyseiset teoksethan ovat toisen polven opetuslasten saarnaa Jeesuksesta, joten monien kertomusten historiallisuuden täsmällinen selvittäminen on hyvin vaikeaa, varsinkin, kun evankeliumien välillä on joitakin keskinäisiä eroja. Lisäksi ihmeiden, kuten ylösnousemuksen, historiallisuuteen on tutkimuksen näkökulmasta paha ottaa kantaa. Siis kannattaa pitäytyä perustietoihin: Jeesus oli historiallinen henkilö, jonka mainitsevat Uuden testamentin lisäksi eräät muutkin lähteet. Hän eli noin vuosien 7 eKr. ja 33 jKr. välisenä aikana. Hän oli syntyperältään juutalainen ja hänen perheeseensä kuuluivat äiti Maria, isä Josef sekä sisaria ja veljiä, joista tunnetaan nimeltä Jaakob. Jeesus toimi lähinnä Galilean alueella kiertelevänä saarnaajana ja parantajana. Roomalaiset vallanpitäjät syyttivät häntä kansankiihottajaksi ja teloittivat hänet. Opetuslasten ylösnousemususkosta sai alkunsa kristinuskoksi nimetty liike. Tässä olisi kannattanut muistella kakkoskurssilla tehtyä Jeesuksen elämäkerta -tehtävää!

Nyt on pakko keskeyttää, kun huomenna on jaksettava tehdä taas työtä. Ehkä jatkan viikonloppuna. Hyvää yötä!

Virpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti