sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Kevät tulee, huomasitteko?

Meillä on vielä lumenrippeitä ja jäät järvissä, mutta sulasta koskesta on talven mittaan bongaamani koskikara lähtenyt ja tilalle tulleet telkät ja sorsat. Sinivuokko kukkii.

Berliini

Kirjoitin taannoin Roomasta, ja tänään haluan kehua toista hienoa kaupunkia, Berliiniä. Saimme opettajakollegan kanssa pariin päivään mahtumaan paljon kulttuuria, mutta uudestaan pitäisi päästä, koska niin paljon jäi näkemättäkin. Ehdimme sentään ulkopuolelta katsottujen nähtävyyksien lisäksi käydä kolmessa museossa, teatterissa, elokuvissa, kahdessa kirkossa ja monissa kaupoissa, mm. tavarataloissa ja kahdessa (vai kolmessa?) kirja- ja levykaupassa sekä mahtavassa suklaakaupassa. Ja ruokapaikoissa tietenkin. Vaikuttavaa, eikö totta? Vesisadekaan ei haitannut, vaikka tietysti aurinko olisi ollut mukavampi matkaseuralainen.

Museoita Berliinissä on paljon, ja aloitimme Checkpoint Charlie -museosta, joka valottaa lähihistoriaa mielenkiintoisella tavalla. Esillepano on ehkä vähän sekava, sillä talo on sokkeloinen, ei siis alunperin museoksi tehty. Opiskelijaryhmien tungos oli myös melkoinen. Siksi kannattaa mennä paikalle heti aamuyhdeksältä, kun museo aukeaa. Saksan historian museo on myös mielenkiintoinen, varsinkin jos haluaa hyvän yleiskuvan pitkästä ajanjaksosta esihistoriasta nykypäivään. Ihan nykypäivään asti emme jaksaneet, mutta minua kiinnostivatkin eniten keskiaikaa ja uskonpuhdistusta esittelevät osastot. Kolmas kohteemme oli Pergamon-museo, jossa on vaikuttavaa kreikkalaista arkkitehtuuria, mm. suuri alttarirakennus, josta museo on nimensäkin saanut. Ehkä vielä harvinaisempaa museokamaa ovat Ishtarin portti Babyloniasta sinisine lasitiilineen ja leijonan ja päivänkakkaran kuvineen (noin 2500 vuoden ikäinen!). Kaikkein vaikuttavimmat hetket koin kuitenkin islamilaisen taiteen osastolla, Aleppo-huoneessa. Ja valtavasti jäi näkemättä.
Tässä väläyksiä Pergamon-museoon, etsi muista itse.
http://www.youtube.com/watch?v=T1lZ1kniUg4
http://www.smb.museum/smb/standorte/index.php?lang=en&p=2&objID=27&n=2&r=4
http://en.wikipedia.org/wiki/Pergamon_Museum
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pergamonmuseum

Teatteriesitys, jonka katsoimme, oli nimeltään Die fetten Jahre sind vorbei ja se kertoi nuorista ihmisistä, jotka halusivat parempaa maailmaa, mutta millä keinoin? Elokuva Die Welle on osittain tosipohjainen kuvaus koulun projektista, jossa testattiin, voisiko diktatuuri olla mahdollinen nykypäivänä. Alkuperäinen kokeilu tehtiin Kaliforniassa ja jouduttiin keskeyttämään viidentenä päivänä. Saksaan siirrettynä ja erinomaisesti näyteltynä tarina on koskettava ja ajatuksia herättävä. Katso traileri ja teaseri ja toivo, että tämä tulee myös Suomeen, vaikka ei taida tullakaan... http://www.welle.info/. Kaupoista maininnan ansaitsee Das KulturKaufhaus Dussman: kirjoja ja levyjä viidessä kerroksessa, auki puoleenyöhön. Siellä meni aikaa puolitoista tuntia vielä teatteri-illan jälkeen. Rahanmenoa saatte arvailla.

Aika kuluu nopeasti ja ihan kohta koittaa Turku-viikko. Kirjoitan seuraavan kerran siitä päästyä. Tsüß!

Virpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti