Iltaa, Lukijat!
Jos ihmettelette, etteipä se viisastelija nyt jaksakaan kirjoitella, niin ilmoitan, että se johtuu uudesta lempilaitteestani. Ja yhdestä muustakin asiasta, mutta se taas on niitä yksityisasioita, joista jutellaan, kun tavataan nokitusten. Mutta lempilaite on siis iPad, jolla toki voi kirjoittaa, mutta jonka muuhun räpläilyyn on mennyt aikaa - ja pitäähän sitä välilä opettaa lukiolaisiakin. Opetushallitus myönsi rahaa Savonlinnan lyseon lukiolle, Juvan lukiolle ja Savonlinnan ammatti-instituutille Mobiili Etelä-Savo -hankkeeseen, jossa kokeillaan, miten mobiililaitteita kuten tablettititetokoneita ja älypuhelimia voidaan käyttää opetuksessa. Koulutusta ja tutkimusta hankkeeseen ostetaan Aducatelta.
http://www.oph.fi/rahoitus/valtionavustukset/yleissivistava_koulutus/oppimisymparistot
http://www.aducate.fi/etusivu
http://mobileshanke.blogspot.com hankkeen blogi
Tänään kokeilen erillisen näppäimistön käyttöä, ja tällä kirjoittaminen sujuukin mukavammin kuin hipaisunäppäimillä, joilla tulee paljon virheitä, kun ne ovat ymmärtävinään, mitä kirjoittaja haluaa, vaikka tämä ei ole edes kunnolla koskettanut näppimistöä. Hankkeemme on nyt siinä vaiheessa, että vähitellen kokeillaan ja mietitään, mitkä applikaatiot sopisivat parhaiten opiskelijoiden käyttöön ja mitä opettajien koneille kannattaisi ladata. Koulun langatonta verkkoa pitää lajentaa, jotta koneet sitten aikanaan toimivat joka puolella rakennusta ja että toiminta ei hyydy, kun 30 tai 40 konetta ottaa yhtä aikaa yhteyttä Internetiin.
Tarkoitus on siis, että tablettikoneita saadaan niin paljon, että niitä riittää opetusryhmässä jokaiselle opiskelijalle. Kokeilemme luultavasti niiden käyttöä kahdella tavalla, joista toinen on se, että tietyn kurssin opiskelijat saavat koneet henkilökohtaiseen käyttöönsä kurssn ajaksi eli voivat viedä ne kotiin ja käyttää eri oppitunneilla. Toinen malli on, että useampi opettaja käyttää koneita kursseillaan, jolloin opiskelijat saavat koneet käyttöönsä vain kunkin oppitunnin ajaksi.
Kollegan kanssa puhuttiin ja itse asiassa mietin jo viime keväänä, millainen voisi olla opiskelijan "sähköinen vihko" tai kurssikansio, joka nielisi tekstiä, kuvia, videoita upotuksina, RSS-syötteet ja oikeastaan kaiken mahdollisen. Eri oppiaineille tai eri kursseille olisi esim. omat välilehdet, ja kullekin sivulle voisi lisätä sekä opettajalta saadun että itse tehdyn ja netistä etsityn materiaalin. Perinteisiä muistiinpanojahan ei kannata ainakaan käsin tehdä, jos edessä on tietokone. Ja saattaa olla, että ylipäänsä ei kannata käyttää aikaa muistiinpanoihin, kun materiaalit voidan jakaa sähköisesti ja oppitunnin aika käyttää johonkin muuhun. Joku ihminen varmasti osaa tähänkin vastata. Jos se olet sinä, Lukija, niin kerro minulle ja muillekin! Joitakin ideoita asiasta häälyy ilmassa, mutta kaipaan lisäviisautta!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olipa mielenkiintoista lukea tekstiä, jonka olisin itse voinut kirjoittaa näistä Ipadeistä ja niiden kokeilemisesta.
VastaaPoistaMeillä Torniossa, lukiossa on menossa juuri samankaltainen hanke kuin juuri tässä kuvaat. Emme ole vielä ihan näin pitkällä. Nämä vaihtoehdot esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittamisesta ja niiden jakaminen RSS:nä on ollut mielessä.
Hei, Marko, onko teillä blogia tai vastaavaa? Sitä olisi kiinnostava seurata.
VastaaPoista