perjantai 2. lokakuuta 2009

PLE

Tuo merkillinen kirjainyhdistelmä aiheutti kysymysmerkin Facebookissa, ja koska selitys ansaitsee enemmän tilaa kuin FB-päivityksessä on, niin tulkoon se siis tänne. PLE on lyhenne sanoista Personal Learning Environment. Suomeksi siis "henkilökohtainen oppimisympäristö".

Sen taustalla on käsitys ihmisestä aktiivisena oman oppimisensa rakentajana ja oppimisesta monenlaisten Internet-pohjaisten välineiden kautta - myös ja erityisesti yhdessä toisten ihmisten kanssa. Oppija (joita me kaikki olemme) voi koota yhteen ja samaan paikkaan, siis samaan Internet-palveluun hyvin monenlaisia juuri häntä itseään kiinnostavia asioita. Sitten ei tarvitse surffailla ympäri nettiä etsimässä, että missäs sekin mielenkiintoinen / tärkeä / hauska juttu oli. Tällaisen PLE-pohjan tarjoaa ihan ilmaiseksi esim. http://www.netvibes.com.

Netvibesiin voi koota esimerkiksi itselleen tärkeitä Internet-sivuja, siis sellaisia, joita käyttää usein. (Harvemmin käytetyt kannattaa tallettaa kirjanmerkkeinä esim. delicious.com-palveluun.) Vielä hienompaa on, että Netvibesiin saa upotettua kuvia, diaesityksiä ja videoita erilaisista jakopalveluista, kuten Flickristä, Slidesharesta ja Youtubesta. Erittäin kätevää on koota blogit ja muut sivut, joissa on RSS-syöte omalle sivulle: uudet päivitykset ja blogikirjoitukset näkyvät Netvibesissa, eikä tarvitse käydä muualla tsekkaamassa, onko lempibloggari postanut uuden ruokaohjeen. Sinne saa myös esim. ajantasaisena lehtien nettisivuille tulevat uutiset.

PLE:tä voi käyttää esim. oman opiskelun tai ammatillisen kasvun välineenä, opiskelijoiden ohjaamiseen (koska siellä olevia asioita voi myös jakaa toisille), tai sitten vaan viihtymiseen - tai näihin kaikkiin. Eri asiat voi jakaa eri välilehdille ja erikseen voi määritellä, mitkä asiat ovat julkisella sivulla, mitkä yksityisellä oman salasanan takana. Käykää katsomassa vaikka minun "vibeäni", jonka yksityisellä puolella tosin on verrattomasti enemmän tavaraa kuin julkisella. Tässä blogissa en voi enkä jaksa perinpohjaisesti selittää kaikkia netvibesin toimintoja, mutta ottakaa hihasta, niin kerron lisää.

Yritin etsiä netistä selostuksia PLE:stä, mutta löytyi kovin huonosti. Tässä kuitenkin yksi englanninkielinen sivu ja minun vibeni osoite.
http://net.educause.edu/ir/library/pdf/ELI7049.pdf
http://www.netvibes.com/virpiloi
Antoisaa illanjatkoa!

toivoo
jälleen kerran kouluttautunut viisastelijanne
Virpi

1 kommentti:

  1. Kiitokset Netvibes-vinkistä! Nimesin sen oitis kuukauden vinkiksi.

    Pertti Välimäki
    Korkeaojan koulu

    VastaaPoista