lauantai 6. elokuuta 2011

Opin saunan paluu

Moi!

Oppimisesta kirjoittelin jo viime vuonna jotain ajatuksia, mutta nyt olen ajatellut lisää! Tässä linkki vanhaan kirjoitukseen: http://virpiloi.blogspot.com/2010/03/opin-sauna-autuas-aina.html

Niin kuin olen saattanut jossain yhteydessä mainita, olen yrittänyt kehitellä tapoja, joilla tieto- ja viestintäteknologian (tvt eli ICT) ja Internetin tarjoamia mahdollisuuksia voisi hyödyntää opetuksessa ja opiskelemisessa. Kokemukset ovat olleet kyllä hyviä, mutta monet asiat ovat syystä tai toisesta jääneet kokeilun asteelle. Syitä siihen on varmaan moniakin, kuten allekirjoittaneen saamattomuus ja mielikuvituksen puute, mutta myös se, että en ole oikein löytänyt kavereita, joiden kanssa olisimme tehneet kehittelytyötä yhdessä ja sparranneet toisiamme.

Nimittäin se ajatus, jota olen tänä kesänä paljon ajatellut, liittyy juuri yhteistyöhön. Olen kesän aikana ottanut Twitterin http://twitter.com hyötykäyttöön ja ruvennut seuraamaan opetuksen ammattilaisia ja nimenomaan heitä, jotka ovat opetuksen kehittämisen eturintamassa. Olen sillä tavalla oppinut asioita, joita en yksin olisi oppinut, sillä oppiminen on vaatinut juuri sen kokemuksen, että toisilta ja yhdessä toisten kanssa voi oppia enemmän kuin yksin. Tosin sen kokemuksen alkujuuri ei ole tässä kesässä, vaan eTiimit-koulutuksessa, jonka aikana tämäkin blogi alkoi. Terveisiä vaan tiimiläisille!

Yhteistyön merkitys oppimisessa on ollut sen takia tärkeä kokemus, että minulle on ollut aikaisemmin luontaista pikemminkin yksin kuin ryhmässä tekeminen. Olen kyllä taipunut ryhmätyöskentelyyn, kun on ollut tarvis, mutta usein olen kokenut ryhmätyön tuskastuttavana ja hitaana, ja olen saattanut ajatella, että itsekseni olisin jo tehnyt tämän asian ajat sitten valmiiksi. Hyi miten tuhma ajatus! Saattaa pitää paikkansa, että joskus tekeillä oleva tuotos olisi yksin tehtynä yhtä hyvä ja nopeammin valmis, mutta paljon muuta menetettäisiin. Nimittäin kun asioita tehdään yhdessä, niin myös prosessi on tärkeä, ei vain se teksti tms., joka tuotetaan.

Yhdessä oppimisen lisäksi olen pohdiskellut myös sellaisia teemoja kuin avoimuus ja läpinäkyvyys ja jakaminen. Näistä asioista ja opetuksesta ylipäänsä kirjoitellaan paljon esim. blogeissa sekä Suomessa että muualla, ja olen keräillyt kiinnostavien sivujen syötteitä Netvibes-sivulleni. Ihan väärin tehty on, että olen koonnut ne salasanan taakse privaatti-vibeen, mutta menen NYT korjaamaan sen virheen. Palaan pian ja annan osoitteen, jossa voitte tutustua kokoelmaani.

HETKINENHETKINENHETINENHETKINENHETKINENHETKINENHETINENHETKINENHETKINENHETKINENHETINEN

Nonnih. Nyt se on tehty ja osoite on tämä: http://www.netvibes.com/virpiloi#Opetus_ja_oppiminen

Koska blogissani on aivan liian vähän kuvia, ymppään tähän yhden ja huomautan samalla, että se on otettu laillisesti Wikimedia Commonsista. Tämä on siis viittaus aikaisempaan tekstiini tekijänoikeuksista. http://virpiloi.blogspot.com/2011/02/hihat-paloivat.html





Kuva on otettu osoitteesta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Book_learning.jpg, sen tekijäksi on merkitty debaird ja käyttöoikeus on CC-BY-SA. Se esittää kongressin kirjastoa Washington DC:ssa.

Saa sitten nähdä, millaiseksi käytännöksi nämä ajatukset muuttuvat, kun aloitamme Mobiili Etelä-Savo -hankkeen, jolle opetushallitus on myöntänyt tukea. Rahalla saamme mm. jonkin verran tablettitietokoneita opiskelijoiden käyttöön. http://oph.fi/rahoitus/valtionavustukset/yleissivistava_koulutus/oppimisymparistot

Ai niin, twitter-tunnukseni on sitten virpiloi, jos haluatte seurailla minua siellä.

Terveisin nimimerkillä "oiskohan loma kohta lopussa".