lauantai 19. heinäkuuta 2008

Etsivä löytää

lisää lipstikkareseptejä. (Hoksasitteko muuten, että otsikko on raamattusitaatti?) Monica Ahlbergin kirjassa "Kesän makuja yrteistä" (WSOY 2005) on sivulla 30 seuraava ohje:

Lipstikalla höystetty porkkanakeitto
50 g voita
4 rkl lipstikkaa hienonnettuna
2 salottisipulia
2 perunaa
½ kg porkkanoita
8 dl kanalientä
1 dl kuohukermaa
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
koristeluun muutama lipstikanlehti

Sulata voi lipstikan kanssa kasarissa. Kuori ja hienonna salottisipulit. Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Kumoa kasvikset kasariin ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Sekoita silloin tällöin pohjaanpalamisen estämiseksi. Kaada joukkoon kanaliemi ja hauduta keittoa noin 15-20 minuuttia tai kunnes porkkanat ja perunat ovat miltei pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kuumenna uudelleen ja mausta kermalla, suolalla ja pippurilla. Kruunaa keitto lopuksi muutamalla lipstikanlehdellä.

Kotka

Hienojen kaupunkien sarja jatkuu tänään Kotkalla, jonne teimme pikavisiitin. Sekin on kaupunki, jonne on aina mukava mennä uudelleen. Toki se on muuttunut paljon 80-luvusta, jolloin asuimme siellä - silloin se oli vielä jotenkin nuhruinen pikkukaupunki, jonka keskustassa oli muutama kauppa. Sen jälkeen sinne on rakennettu upeat puistoalueet mm. Sapokkaan, kauppakeskus ja turistikohteita, uusimpana merikeskus Vellamo. Kuitenkin kaupungin omaperäinen merellinen ja teollinen henki on tallella. Tämän päivän Hesarissa esitellään Kotkaa, ottakaa sivu talteen ja vierailkaa kaupungissa kaikessa rauhassa Meripäivien jälkeen. Tietysti jos haluatte nähdä yhden kesäfestivaalin ja osallistua ohjelmaan, niin mikäs siinä, mutta kaupungin näkee paremmin, kun ruuhka on ohi.

Kaikkea ei Hesari tietysti mainitse, joten kannattaa katsoa vaikka http://www.kotka.fi/ -osoitteesta lisää. Haukkavuoren näkötornista voi katsella kaupunkia ja merta, mutta kantasataman suuntaan näkee mukavasti Palotorninvuoreltakin, joka on kallioineen lapsille hauska juoksentelupaikka. Suosittelen myös autoajelua ristiin rastiin Kotkansaarella, sillä moni mukava näkymä jää muuten kokematta, vaikka Kotkansaari sinänsä on helppo ottaa haltuun kävellenkin. Kannattaa käydä myös Luotsi-Kuusisessa kääntymässä. Keskustan kaksi kirkkoa ovat käymisen arvoisia nekin. Luterilainen kirkko on alkuperäiseen, mahtavaan uusgoottilaiseen asuun entisöity ja siellä on upeat urut. Seurakunnan sivuilla on 360 asteen panoraamakuva kirkosta, mutta se antaa vain kalpean aavistuksen todellisuudesta. http://www.kotkanseurakunnat.fi/kotka/index.php.

Ortodoksinen kirkko on valmistunut vuonna 1801 ja on kaupungin vanhin rakennus. Sen erikoisuus ovat perinteisestä tyylistä poikkeavat, länsimaisia maalauksia muistuttavat ikonit. Tämä johtuu rakentamisajankohdasta: Pietari Suuri ihaili kaikkea länsimaalaista, ja niinpä ikonejakin tehtiin jonkin aikaa läntiseen malliin. Törmäsin samaan ilmiöön Pietarissa Aleksanteri Nevskin luostarin kirkossa, joka on valmistunut vuonna 1790. Meritunnelmaan pääsee lähtemällä tuurimoottorilla saariin. Jos aikaa on, voi käydä Haapasaaressa asti, mutta nopean kosketuksen saa pistäytymällä Varissaaressa Fort Elisabethin linnoituksessa, jossa on jopa kesäravintola.

Moikka taas!
Virpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti