sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Hyvää lomaviikkoa,



olipa se sitten mennyt, meneillään tai tuloillaan.


Olen tässä viettänyt muutaman hetken tietokoneen ääressä keräillen Agricola-aiheista materiaalia Internetin syövereistä - lukijahan tietää, että parhaillaan vietetään hänen 450-vuotisjuhlavuottaan. Olin kyllä käynyt kaikilla löytämilläni sivuilla jo aikaisemminkin, mutta kokosin osoitteet delicious-palveluun, josta ne on helppo ottaa käyttöön. Jos kiinnostaa, hyvä lukijani, käy osoitteessa http://del.icio.us/virpiloi. Painotuotteiden puolelta voin suositella (vaikka en ole ehtinyt itsekään lukea...) professori Simo Heinisen uutta elämäkertaa Mikael Agricola. Elämä ja teokset (Edita 2007). Juttelin muutama vuosi sitten erään kokeneen kollegan kanssa tulossa olevasta juhlavuodesta ja arvelin silloin, että se tuo mukanaan uutta tutkimusta ja kirjallisuutta. Hän oli asiasta toista mieltä, koska piti aihetta jo loppuun tutkittuna, mutta onneksi tällä kertaa (kerrankin) minä taisin olla oikeassa. Aiheesta innostunutta saattaa kiinnostaa myös Heinisen julkaisema pieni kirja, jossa tarkastellaan Agricolan suhdetta Erasmus Rotterdamilaiseen. (Mikael Agricola ja Erasmus Rotterdamilainen. SKS. Helsinki 2006). Tämän olen oikeasti lukenutkin. Hieno juhlavuoden julkaisu on Rukouskirja, jossa on valikoima Agricolan rukouksia alkuperäisinä ja nykysuomeksi. Teos myös Internetissä osoitteessa http://www.evl.fi/kappeli/rukous/agricolan_rukouskirja.pdf. Agricola jyllää!


Virpi

J.K. Delicious-palvelu on kätevä ja helppokäyttöinen, kirjoitan siitä ehkä toiste lisää.

J.J.K. Kirjarintamalla on tällä hetkellä hiljaista, meneillään on kyllä jotain, mutta ei mainitsemisen arvoista. Taannoin viittasin Rouva Chenin henkeen, joka olikin mainio kirja, kuten osasin odottaakin Amy Tanin aikaisempien kirjojen perusteella. Teos on myös hyvin ajankohtainen, sillä se sijoittuu nykypäivän Myanmariin. Luin aikoinaan ulkomailla asuessani Keittiöjumalan vaimon englanninkielisenä ja sittemmin olen ahmaissut muut teokset suomennoksina, tosin tämä uusin vaati vähän sulattelua. Hieno kirjailija siis. Katso kirjojen nimiä ja tietoja Amysta esim. WSOY:n sivuilta http://www.wsoy.fi/index.jsp?c=/author&id=1102. Hesarin kultturisivuilla on myös Amy Tanista useita juttuja ja video, jossa hän kertoo lauluharrastuksestaan Rock Bottom Reminders -yhtyeessä! http://www.hs.fi/videot/1135224692670?kategoria=Kirjat&sivu=1





tiistai 9. lokakuuta 2007

Pari kiitoksen sanaa on paikallaan tässä tilanteessa.

Viikko on nyt kulunut eTiimit-projektin intensiivisen osan loppumisesta ja haluan esittää kiitoksia. Keväällähän lienee vielä aiheeseen liittyvä seminaari, mutta siihen on niin pitkä aika, että on turha pantata asioita sinne asti.

Ensinnäkin kiitos rahoittajille, jotka tekivät mahdolliseksi irrottautua koulutyöstä kuukaudeksi. Voi olla, että toista tilaisuutta ei ainakaan meille samoille ihmisille tule. Toiseksi kiitokset SKK:n koko väelle, erityisesti toisen kerroksen asukeille, kuten Pekalle, Ilkalle ja Harrille, mutta erityisesti Maisalle (Mai-Britt Kentz) ja Teemulle (Moilanen). Vaikka oppimisen raa'an työn tekee oppija itse, niin kyllä opettajalla / ohjaajalla / mentorilla on siinä tärkeä rooli. Kiitos, että potkitte meitä eteenpäin, annoitte kipinöitä ja kritiikkiä ja paljon uusia ideoita, mukaan lukien junan vessat ja heinänteko. Kiitos, Maisa, että muistutit tutkimuksen ja jatkuvan opiskelun tärkeydestä. Meillä on nyt paljon uusia työvälineitä opetukseen.

Kiitos eTiimiläiset Anna-Maija, Kimmo, Merja, Pete, Mikko, Kati, Hannu ja Anne upeasta kuukaudesta. Kiitos esimerkiksi karhu- ja muista eläinjutuista... ja kiertävästä lukiobussista ja hauskoista ja hyödyllisistä matkoista Kuopioon ja Helsinkiin. Kiitos positiivisesta nosteesta, mainioista ideoista, ystävyydestä, naurusta ja avunannosta. Kuten jo joskus sanoinkin, minulle kirkastui konkreettisesti tämän kuukauden aikana, millä tavalla ryhmä on viisaampi kuin yksilö tai ryhmän jäsenet erikseen, ja toivon, että osaan tätä oivallusta käyttää hyväksi myös opiskelijoiden kanssa työskennellessä. Eläköön eTiimit-YYA!

Virpi